True
Alcoolul Izopropilic - top 15 aplicatii & bune practici
Alcoolul izopropilic este un agent chimic de curatare pe baza de alcool, cu o multitudine de aplicatii inclusiv curatarea vopselei dupa polish.

Alcoolul izopropilic este un agent chimic de curatare pe baza de alcool cu multiple intrebuintari datorita proprietatilor sale degresante si dezinfectante. Este folosit in multe aplicatii printre care si pentru curatarea si dezinfectarea aparatelor electrocasnice (cuvele masinilor de spalat), a componentelor electronice (cilindrii si capetele infundate ale imprimantelor), pensulelor de machiaj, ensulelor utilizate in pictura, lanturilor de bicicleta, urmelor ramase dupa polish, urmelor lasate de ceara, adezivi, markere si nu numai.

Alcoolul izopropilic nu contine silicon sau alte substante menite sa ascunda defectele, astfel ca poate fi o solutie excelenta pentru curatarea vopselei dupa polish. Folosind acest produs se inlatura cu succes rezidurile de polish, fara a adauga stralucire. Cu ajutorul acestei substante se pot depista eventuale defecte de pe suprafatele corectate si curatate de rezidurile de polish. De asemenea, alcoolic izopropilic poate fi folosit si pentru a curata mai profund suprafata inainte de aplicarea sealantului sau a cerii. 

Cum se foloseste alcoolul izopropilic

Alcoolul izopropilic este foarte usor de folosit. Se poate folosi ca atare sau diluat 50/50 (1:1) cu apa distilata. In stare nediluata va fi mult mai eficient; atunci cand este diluat se usuca mai repede si lasa mai multe reziduuri/dungi. Daca se foloseste dupa polish sau in timpul inspectiei, este recomandat sa fie nediluat. In cazul in care doar se sterge suprafata pentru a o pregati pentru aplicarea de ceara sau sealant, atunci se utilizeaza diluat 50/50 pentru a nu lasa dungi.

Utilizare alcool izopropilic dupa polishare

Alcoolul izopropilic se foloseste cel mai eficient prin pulverizare alaturi de un prosop din microfibra moale si curat. Solutia se pulverizeaza pe cate o suprafata pe rand dupa care se sterge cu prosopul. Intotdeauna se aplica o presiune usoara ca si cum se face un detailing rapid sau se aplica o ceara spray. Daca se foloseste prea mult, se poate zgaria vopseaua tocmai polishata! De asemenea, prosopul folosit trebuie sa fie curat la fiecare stergere; daca suprafata de sters este mai mare asigura-te ca ai la indemana mai multe prosoape. Nu este nevoie ca masina sa fie spalata dupa stergerea cu IPA. Se poate continua cu aplicarea cerii sau a sealantului. 

De ce se recomanda stergerea cu IPA dupa polishare?

  • Indeparteaza surplusul de ceara, sealant sau reziduurile lasate de polish. Se pot elimina chiar si straturile vechi de sealant sau ceara. Daca ai terminat de polishat masina si vrei sa te asiguri ca uleiurile din polish sunt indepartate pentru a asigura o mai buna aderenta a cerii sau a sealant-ului, atunci sterge masina cu IPA. Alcoolul izopropilic va indeparta sigur si eficient reziduurile de pe suprafata pentru a o prepara pentru urmatorul pas.

  • Stergerea cu IPA este ideala pentru inspectia din timpul procesului de polish. Unele polishuri pot umple defectele si sa dea falsa impresie ca acestea au fost indepartate. Atunci cand se utilizeaza IPA pentru curatarea temeinica a suprafetei pentru indepartarea reziduurilor, exista siguranta ca ceea ce vedem este exact ceea ce primim!

Top aplicatii alcool izopropilic

  1. Dezghetarea parbrizului - in loc sa razuiesti geamurile inghetate ale masinii, umple o sticla cu alcool izopropilic si pulverizeaza pe sticla.

  2. Indepartarea petelor - combinat cu apa, alcoolul izopropilic indeparteaza petele de cafea, vin, cerneala, pix, iarba.

  3. Dezodorizant pentru incaltaminte - pune alcool izopropilic intr-o sticla cu pulverizator si pulverizeaza in interiorul pantofilor. Peste noapte, incaltamintea va fi uscata iar mirosul ar trebui sa dispara.

  4. Dusmanul capuselor si a insectelor - din fericire, capusele urasc alcoolul, ceea ce inseamna ca frectia cu alcool izopropilic poate ajuta in procesul de eliminare a acestor insecte. Stropite cu acest lichid, capusele se vor desprinde imediat de pe piele. Metoda functioneaza atat la animale cat si la oameni. Musculitele de fructe pot fi foarte enervante. Daca se pulverizeaza in aer alcool izopropilic, vor cadea imediat pe podea si pot fi maturate. Desi nu este o metoda la fel de eficienta ca utilizarea unui insecticid, acest truc este mult mai sigur in bucatarie decat o solutie otravitoare. Este eficient si impotriva plosnitelor, daca suprafetele sunt stropite cu alcool izopropilic (in special patul).

  5. Inviorarea marker-ului - metoda e veche, de pe vremea cand scolarii isi revitalizau cariocile cu alcool sanitar. Se pun cateva picaturi de alcool izopropilic in partea opusa varfului iar in aproximativ 15 minute, marker-ul va scrie din nou.

  6. Curatarea oglinzilor - alcoolul izopropilic curata excelent oglinzile ori geamurile de cele mai persistente murdarii.

  7. Inlocuitor pentru acetona - alcoolul izopropilic poate inlocui cu succes dizolvantul de lac de unghii ori acetona; este necesar sa se insiste penrtru curatare dar sigur va functiona.

  8. Anihileaza mirosul de usturoi - mirosul usturoiului poate ramane pe maini chiar si dupa spalare; pentru a-l indeparta se toarna alcool izopropilic pe maini, se freaca bine si apoi se spala mainile cu apa calda si sapun.

  9. Curata aparatele electrocasnice - orice aparat electrocasnic ori gadget (nu uita de telefon) sters cu alcool izopropilic va fi curat, aproape la fel de stralucitor ca nou si dezinfectat; clatirea nu este necesara.

  10. Repara fardurile - produsele cosmetice pot fi atit de scumpe, iar fardurile au tendinta de a se sparge cu usurinta. In astfel de cazuri se pulverizeaza un pic de alcool izopropilic pe fard, se netezeste cu degetele iar peste citeva ore va fi ca nou.

  11. Tratament pentru paduchi - alcoolul izopropilic poate sa ucida paduchii, fara a afecta parul si scalpul. Se aplica pe scalp, se maseaza cu degetele si dupa 15 - 20 de minute se piaptana parul cu un pieptene cu dinti desi, apoi se samponeaza. Se repeta acest tratament o data pe saptamana, timp de o luna.

  12. Deodorant de urgenta - daca ai ramas fara deodorant, adauga intr-o sticla cu pulverizator niste alcool izopropilic si 15 picaturi din uleiul esential preferat. Simplu!

  13. Crema de pantofi - curata pantofii cu alcool izopropilic si apoi sterge cu o carpa curata. Vor arata stralucitori si ca noi.

  14. Dizolvant pentru autocolante - reziduul lipicios poate fi indepartat turnand alcool izopropilic pe eticheta; dupa 10 minute, se va desprinde cu usurinta.

  15. Curatarea ecranelor si circuitelor electronice - in aceste cazuri alcoolul izopropilic se foloseste diluat minim 50%, in functie de necesitati. Atentie! O curatare improprie a ecranului unui monitor/televizor poate duce la aparitia unor zgarieturi, a unor pete, sau mai rau, la defectarea ecranului. Multe persoane fac anumite greseli care pot scurta durata de viata a ecranului sau pot duce la aparitia altor probleme. Unii folosesc alcool medicinal, iar altii utilizeaza solutii pentru curatat geamuri sau chiar servetele umede dezinfectante pentru maini. Toate monitoarele au un strat special aplicat deasupra ecranului care are mai multe roluri, iar substantele din aceste solutii il pot afecta iremediabil.

    Cea mai simpla si ieftina solutie este utilizarea unei lavete din microfibra care poate fi folosita atat uscata sau putin umezita in apa pentru cazul in care murdaria se incapataneaza sa dispara. O astfel de laveta poate fi gasita in magazinele de bricolaj (aveti grija sa fie pentru LCD/LED pentru ca altfel va lasa scame pe ecran) sau la magazine oftalmologice (lavete folosite pentru curatarea ochelarilor). Astfel de produse mai pot fi utilizate si pentru curatarea ecranelor de la telefoane. O alta solutie ieftina este utilizarea servetelelor umede pentru ochelari care de obicei contin alcool izopropilic (IPA), foarte bun pentru curatarea tuturor suprafetelor.

    Alcoolul izopropilic (IPA) trebuie sa aiba o puritate de minim 97% pentru a putea fi folosit pentru curatenie, insa indicat ar fi folosirea IPA de 99%.

    Alcoolul izopropilic mai este folosit in industrie pentru curatarea circuitelor electrice pentru ca se evapora foarte repede si nu afecteaza cu nimic functionarea acestora. De asamenea, se mai foloseste acasa pentru diferite alte lucruri, de la curatarea pastei termoconductoare de pe procesor, pana la curatarea vopselei de pe pensule. Costul redus il recomanda.

    Variantele mai scumpe presupun spray-uri sau substante speciale pentru monitoare, unele fiind pe baza de alcool izopropilic, iar altele avand diferite substante care pot afecta monitorul. Trebuie sa va uitati cu atentie la compusii chimici care sunt folositi pentru a crea produsul.

Distribuie


Personalizarea textilelor prin transfer termic
Imprimarea prin transfer

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.